Teorija Japanskih Svijeća


O tipovima svijeća


Japanske svijeće su vrsta grafa koju trgovci na Forex-u najviše koriste. Osnovni razlog popularnosti ove vrste grafa je što daje potpunu i jasnu informaciju o promijeni kretanja cijene. Radi svoje multifunkcionalnosti japanske svijeće široko se primjenjuju u izradi analize. S obzirom na njihov oblik razlikujemo specifične modele svijeća koji se standardno koriste u tehničkoj analizi, a prikazani su na sljedećoj slici.


Modeli okretanja trenda


Model Engulfing pattern


Ovaj model može se pojaviti kod rastućeg i kod padajućeg trenda. Karakterizira ga svijeća suprotne boje koja u potpunosti prekriva prethodnu svijeću. Ako se nakon svijeće koja okreče trend pojave male svijeće koje potvrđuju smjer smatra se daje to vrlo jak i potvrđujući signal za okretanje trenda.


Bikovski engulging pattern model prikazan je na sljedećoj slici.

U padajućem trendu pojavljuje se veća medvjeđa svijeća. Neposredno nakon nje formira se velika bikovska svijeća koja u potpunosti prekriva prethodnu medvjeđu svijeću. Nakon toga dolazi do promjene trenda, te on postaje rastući. Medvjeđi engulfing pattern model možemo vidjeti na sljedećoj slici.

Rastući trend završava s većom bikovskom svijećom. Nakon nje se pojavljuje velika medvjeđa svijeća koja u potpunosti prekriva prethodnu bikovsku svijeću. Nakon te svijeće trend postaje padajući.


Model Čekić


Model Čekić (eng. hammer) pojavljuje se kod padajućeg trenda. Karakterizira ga svijeća s jako malim tijelom i jako velikom donjom sjenom (donja sjena mora najmanje dva puta biti veća od tijela), te se to smatra znakom doticanja dna tržišta. Boja svijeće nije bitna, može biti bikovska i medvjeđa. Gornja sjena je jako mala ili u potpunosti nedostaje. Model označava početak bikovskog trenda, a možemo ga vidjeti na sljedećoj slici.


Model Shooting Star


Pojavljuje se kod rastućeg trenda, karakterizira ga svijeća s malim tijelom i s velikom gornjom sjenom (gornja sjena je najmanje dva puta veća od tijela). Boja svijeće nije bitna, a donja sjena je vrlo mala ili nedostaje. Nakon pojave ove svijeće trend počinje padati. Model možemo vidjeti na sljedećoj slici.

Model Dark Cloud Cover


Pojavljuje se kod rastućeg trenda koji završava pojavom veće bikovske svijeće. Nakon nje se pojavljuje medvjeđa svijeća koja se zatvara niže od sredine prethodne bikovske svijeće, ali više od njenog dna. Nakon toga trend se okreće i postaje padajući. Model je prikazan na sljedećoj slici.Model Piercing pattern


Ovaj model pojavljuje se kod padajućeg trenda koji završava pojavom veće medvjeđe svijeće. Nakon nje slijedi bikovska svijeća koja se zatvara više od sredine prethodne medvjeđe svijeće, ali niže od njenog vrha. Model označava početak novog bikovskog trenda, a prikazan je na sljedećoj slici.


Modeli Jutarnja zvijezda i Večernja zvijezda


Jutarnja zvijezda (eng. morning star) pojavljuje se kod padajućeg trenda. Nakon veće medvjeđe svijeće pojavljuje se manja bikovska, medvjeđa ili doji svijeća. Nakon toga pojavljuje se bikovska svijeća koja se zatvara iznad sredine prve medvjeđe svijeće, ali ispod njenog vrha. Nakon toga trend počinje rasti.


Večernja zvijezda (eng. evening star) se pojavljuje kod rastućeg trenda. Poslije veće bikovske svijeće pojavljuje se manja bikovska, medvjeđa ili doji svijeća. Nakon toga imamo medvjeđu svijeću koja se zatvara ispod sredine prve bikovske svijeće, ali iznad njenog dna. Nakon toga trend počinje padati. Model jutarnje i večernje zvijezde prikazan je na sljedećoj slici.

Model Harami


Ovaj model pojavljuje se i kod rastućeg i kod padajućeg trenda, te razlikujemo bikovski i medvjeđi harami okret koje možete vidjeti na sljedećoj slici.

Bikovski harami okret nastaje kada padajući trend završava s većom medvjeđom svijećom. Nakon nje slijedi manja bikovska svijeća koja se zatvara ispod sredine medvjeđe svijeće.  Zatim pojavljuje se jedna ili više svijeća koje se zatvaraju iznad vrha prve medvjeđe svijeće. Nakon toga trend postaje rastući.

Medvjeđi harami okret nastaje kada rastući trend završava s većom bikovskom svijećom. Nakon toga slijedi manja medvjeđa svijeća koja zatvara iznad sredine bikovske svijeće. Nakon toga pojavljuju se jedna ili više svijeća koje se zatvaraju ispod dna prve bikovske svijeće. Trend postaje padajući.


Modeli za nastavak trenda


Modeli Tri bijela vojnika i Tri crne vrane


Formiranje triju uzastopnih svijeća iste boje i približno iste veličine smatra se jakim potvrdnim signalom trenda. Kod rastućeg trenda formiranje triju bikovskih svijeća naziva model tri bijela vojnika (eng. three white soldiers) i označava nastavak rastućeg trenda kao što je prikazano na slici.

Sljedeća slika prikazuje model tri crne vrane (eng. three black crows) kojeg karakteriziraju tri medvjeđe svijeće a označava nastavak padajućeg trenda.